Gepost op

Baarden, snorren of gladde kaken

Vandaag de dag kan en mag alles in haircare voor mannen. Barbiers en kappers moeten steeds op deze wisselende mannentrends inspelen. Ze moeten niet alleen haar kunnen knippen, maar ook scheren, baarden trimmen en snorren stylen.

De barbier toen

Een barbier houdt zich bezig met het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren. Tevens is hij vaak herenkapper.

Het beroep is een zeer oud dat al bij de Egyptenaren in hoog aanzien stond. De naam is afgeleid van het Latijnse barba dat baard betekent. Vanaf de 14de eeuw begonnen de barbiers zich te verenigen in gildes.

In de middeleeuwen omvatte het werkterrein van de barbier ook dat van chirurgijn, een soort combinatie van tandarts en geneesheer. Iemand die dit alles tegelijk deed wordt dan ook de “barbier-chirurgijn” genoemd.[1] Het trekken van kiezen en aderlaten waren de meest voorkomende behandelingen. Aan dit laatste herinnert de rood-witte paal bij de ingang van de kapperswinkel. Zij is een representatie van de zwachtels die na het aderlaten werden uitgehangen om te drogen en in elkaar verstrengeld raakten.

Een beroep in revival

Het scheren van de baard gebeurt met een zeer scherp scheermes dat op leren banden gescherpt wordt. Door de ontwikkeling van het veiligheidsscheermes en het elektrische scheerapparaat raakte het beroep in Europa en Noord-Amerika na de Middeleeuwen steeds meer in onbruik. In veel Aziatische en Afrikaanse landen wordt het beroep van barbier echter nog steeds beoefend, vaak op straat, in combinatie met schoenenpoetsen.

Het verschil tussen kapper en barbier is in principe dat een barbier meer gespecialiseerd is in baarden en snorren, terwijl een kapper vooral het hoofdhaar verzorgt.

Of een beroep in verval?

De grens tussen een barbier en een herenkapper lijkt langzaam te vervagen, maar wij denken dat het verschil blijft en geloven dat de gespecialiseerde herenkapper zal blijven bestaan.

Door de herenproductlijn van Barburys beschikbaar te maken in onze online winkel, willen we bijdragen aan het wellness gevoel van de man die zich bewust bezig houdt met persoonlijke verzorging. Hoe leuk is het dat deze soort mannen salonwaardige herenverzorging kan aanschaffen om zijn coiffure(s) op ergens op hoofd en gelaat te onderhouden?

Dat hoeft een beroepsgroep toch niet in de weg te staan?

?#haircare #barbier #skintreatment #wellness #favoritesinwellness #beauty #personalcare #spatreatment?